Miközben a női programozók állítólag jobb kódot írnak, mint férfi társaik, munkájukért valójában kevesebb pénzt kapnak - még hozzá nem is kevesebbel. Legalábbis ezt állítja egy új tanulmány, ami szerint a hölgyek átlagosan csak 72%-át keresik programozóként annak, mint amit az ellenkező nemhez tartozó fejlesztőtársaik vihetnek haza fizetésként.

Az elemzést a Glassdoor fejvadászcég készítette, ami mintegy 500.000 munkavállaló adatainak összegzésével jutott a fenti eredményre. Az érdekesség, hogy az említett bérkülönbség a férfi és a női programozók között az után maradt kimutatható, hogy a fizetéseket a kor, a képzettség, a beosztás, valamint a munkaadó és a földrajzi helyzet figyelembevétele mellett súlyozták - ezzel kompenzálva a mérési pontatlanságokat.

Nem csak programozóként keresnek jobban a férfiak, de ebben a munkakörben a legnagyobb a résNem csak programozóként keresnek jobban a férfiak, de ebben a munkakörben a legnagyobb a rés

Az eredmény egyébként még annál a, gyakran emlegetett, ám teljesen hamis metodikán alapuló statisztikánál is rosszabb képet fest, ami szerint a nők csak 76%-át kapják annak a pénznek, mint a férfiak - persze nem ugyanazért a munkáért cserébe. Ha ugyanis a fentihez hasonlóan kompenzálják a mérési eredményeket, akkor az átlagos bérrés valójában 4-6%-ra zsugorodik - kivéve a programozókat, ahol a fent említett, 28%-os rés lesz az eredmény.

Ezzel a programozás a férfiak és nők közötti legnagyobb bérrést felmutató foglalkozássá válik, aminél minden területen csak kisebb eltérések találhatóak - bár azért más szakmák is vannak, ahol majdnem ilyen nagy különbségek mutatkoznak.

Például a jelek szerint a szakácsok és a fogorvosok között szintén hasonló mértékben jobban keresnek az azonos végzettségű, munkahelyen dolgozó, stb. férfiak, akik felsővezetőként, pszichológusként, gyógyszerészként és CAD tervezőként is több, mint egy negyeddel magasabb bérre számíthatnak azonos feltételek esetén is kollegináiknál.