A Microsoft a hetet egy meglepő, első olvasásra kicsit több, mint három héttel idő előtt élesedőnek tűnő bejelentéssel nyitotta meg. A cég ugyanis hivatalos blogjában közölte, hogy elkészítette közismert SQL Server adatbáziskezelője egy Linux-on futó változatát is, amit hamarosan nyilvánosan licencelhetővé tesz ügyfelei számára.

Bár a Microsoft már korábban is elérhetővé tette adatbáziskezelőjének szolgáltatásait - többek között az Azure keretében is - a nyílt forrású rendszer alól, maga az adatbázismotor mindeddig nem futott Linux alatt. Az elkészült portnak köszönhetően azonban már az utóbbi rendszerrel működő szerverekre is telepíthetővé válik majd az SQL Server, méghozzá Windows licenc és virtualizáció használata nélkül is.

A Microsoft az adatbáziskezelőből egyelőre csak egy ún. privát előzetest ad ki, ami vélhetően azt jelenti, hogy csak a vállalat kiemelt partnerei próbálhatják ki a szoftvert. Általános körben a tervek szerint csak jövő év közepétől válik majd elérhetővé az SQL Server for Linux, ami egyelőre csak a RHEL-en lesz támogatott - bár elképzelhető, hogy más disztribúciókon is futni fog.

Ezen kívül hivatalosan meg nem erősített információk szerint a linuxos SQL Server-ből hiányozni fog a Windows alatt futó változat néhány szolgáltatása. Azt, hogy ezek mik lesznek, egyelőre nem lehet tudni - bár mi a magunk részéről az in-memory adatbázisokkal és a replikációval kapcsolatos fícsörök egyikére-másikára tippelnék.