Bár a rendszergazdák és a képzettebb felhasználók már évek óta ha tehették elkerülték a Java futtatókörnyezet telepítését asztali gépeikre, a jövőben gyakorlatilag ha akarják se lesz már erre módjuk. Az Oracle ugyanis szerdán bejelentette, hogy hamarosan megszünteti Java platformja a böngészőkben működő változatának fejlesztését és támogatását.

A cég a döntést hivatalosan azzal indokolta, hogy az elmúlt években a böngészők fejlődésének köszönhetően az utóbbiakba épülő kiterjesztések szerepe egyre csökkent, a jövőben pedig úgy tűnik, hogy ez a fajta bővítési mód teljesen meg fog szűnni. Ugyanis szinte már minden nagy böngészőgyártó vagy kilátásba helyezte, vagy már be is vezette, hogy megszünteti vagy jelentősen korlátozza azokat az interfészeket, amik révén harmadik felektől származó programok a böngészős környezetet kibővíthetik.

Az Oracle bejelentése szerint a Java plugin támogatása a JDK 9-ben fog megszűnni, a cég pedig a jövőben megjelenő JDK-k mellett a Java futtatókörnyezetekből (JRE) is eltávolítja majd a bővítményt, illetve azzal kapcsolatos kódokat.