Az éppen a napokban ismét eltolt Java 9 egyéb újdonságok mellett a platform verziószámozásában is egy fontos változást fog bevezetni - jelentette be a héten az Oracle. A JDK ugyanis már verziószámában is tükrözni fogja, hogy mely kiadásai hoznak majd funkcionális fejlesztéseket, illetve mik lesznek a biztonsági jellegű frissítései.

Míg előbbieket az alverziószám léptetésével, utóbbiakat az al-alverziószám növelésével fogja a az Oracle jelezni. Így például ha a Java 9 első, 9.0 verziószámát követő kiadását először biztonsági okból kell majd frissíteni, az 9.0.1 verziószámmal fog megjelenni, az ezt követő, funkcionális fejlesztéseket hozó változat pedig 9.1.1 számmal fog kijönni. A két alverziószám egymástól függetlenül, de folyamatosan fog nőni az adott főverzió élete alatt.

A különbségtétel a két okból történő verzióléptetés között értelemszerűen fontos, hiszen míg a biztonsági frissítéseket (Critical Patch Update - CPU) nyilvános eléréssel is rendelkező és/vagy érzékeny adatokat is kezelő rendszerek esetében nem szabad kihagyni, a funkcionális fejlesztéseket hozó új verziókat simán át lehet ugrani, ha csak nem kifejezetten azok újdonságait akarjuk alkalmazásainkban hasznosítani.

A Java 9 a jelenlegi tervek szerint legkorábban 2017 elején jelenhet majd meg végleges változatban - bár nem lenne meglepő, ha kiadása további csúszásokat szenvedne addig.