A Microsoft a közelmúltban új információkkal bővítette online alkalmazásboltjához kapcsolódó fejlesztői központját, a Dev Center-t. Ennek köszönhetően az appok készítői immár részletes adatokat láthatnak arról, hogy pontosan kik, mennyit, milyen gyakran és milyen hosszan használják alkalmazásaikat - amely információkat persze felhasználhatnak a programok továbbfejlesztéséhez, illetve a monetizáció hatékonyságának növelésében is.

A szóban forgó metrikák gyűjtéséhez az alkalmazások feltöltőinek engedélyezniük kell a telemetriát programjaikban. Ez az opció alapból be van kapcsolva minden újonnan feltöltött Windows 10-es appnál, de aki nem szeretné használni ezt a lehetőséget az le is tilthatja ezt.

A metrikákhoz először engedélyezni kell az adatok gyűjtését a Windows 10-es projekt beállításai közöttA metrikákhoz először engedélyezni kell az adatok gyűjtését a Windows 10-es projekt beállításai között

Az így elkészített és a Windows Store-ba feltöltött alkalmazások használati statisztikáit aztán a Dev Center-ben lehet lekérdezni. A megjelenített adatok között a kumulált felhasználószám és az indítások száma mellett ott vannak a legnépszerűbb piacok és eszközök is, amikre az app használatra került az elmúlt időszak során.

A használatra vonatkozó statisztikákat a Dev Center-ben lehet ezek után lekérdezniA használatra vonatkozó statisztikákat a Dev Center-ben lehet ezek után lekérdezni

Aki rendelkezik Azure előfizetéssel, az részletesebb elemzéseket kérhet az Application Insights révén, amennyiben engedélyezi plusz információk gyűjtését a projekt, illetve az alkalmazáscsomag elkészítése során.