Bár a technológiai cégek körében komoly hagyománya van a programozótehetségek nem szokványos módszerekkel történő bevonzásának és motiválásának, kínai vállalatoknak mégis sikerült igazán meglepő újdonságot bevezetniük ezen a téren. Legalábbis ha hihetünk a CBC egy új hírének, ami szerint a távol-keleti országban csinos nőkkel próbálják meg a munkaadók arra ösztönözni a fejlesztőket, hogy azok náluk, illetve, hogy jól dolgozzanak.

A "programozó szurkolólányok" feladata, hogy némi kedves csevegéssel vagy alkalmanként játékkal biztosítsák a férfi programozók jó közérzetét, akik ettől hatékonyabban dolgoznak. Legalábbis ezt állítja a CBC forrásául szolgáló kínai állami hírügynökség, ami szerint a hasonló, csinos lányok kifejezetten erre a célra történő szerződtetése terjedő trendet képez az országban.

A "programozó szurkolólányok" feladata elsősorban a férfi kollégák hangulatának fenntartása, ami állítólag megnövekedett produktivitáshoz vezetA "programozó szurkolólányok" feladata elsősorban a férfi kollégák hangulatának fenntartása, ami állítólag megnövekedett produktivitáshoz vezet

A gyakorlatnak persze kritikusai is akadnak, akik szexizmust kiáltanak, és nevetségesnek tartják a dolgot. Más kommentelők ugyanakkor jónak tartják az ötletet, és azt szeretnék elérni, hogy az ő munkahelyük is vezesse be ezt a gyakorlatot - vagy legalábbis vegyenek fel több igazi női programozót.

A lányok a kikapcsolódásban is segítenek a megfáradt programozóknakA lányok a kikapcsolódásban is segítenek a megfáradt programozóknak

Utóbbi kívánság egyébként valóra válni látszik hamarosan. Legalábbis a legújabb statisztikák szerint a cégekhez frissen bekerülő női programozók száma már erősen közelít a férfiakéhoz - így várhatóan hamarosan a teljes létszámon belül is egyre nagyobb szeletét adják majd a fejlesztéssel foglalkozó munkaerőnek.