A Google a napokban stabil változatban is elérhetővé tette mobilos rendszeréhez szánt fejlesztőkörnyezetének legújabb kiadását. A cég által eredetileg még az Android M-mel együtt május végén - akkor még csak előzetes kiadásban - bejelentett Android Studio 1.3 elsősorban a hibakeresés és tesztelés területén bocsát számos új fejlesztést a programozók rendelkezésére.

Így például az IDE új kiadása immár lehetővé teszi pillanatfelvételek készítését a memória állapotáról az Android natív HPROF formátumában, , illetve az ilyen mentések elemzését. Ez utóbbihoz ráadásul egy igen hatékony vizuális eszközt is rendelkezésre bocsát, aminek segítségével sokkal egyszerűbben kiszűrhetők lehetnek egyes problémák, mint pusztán az allokációs lista nyers formában történő böngészésén keresztül.

Az új memóriaallokációs grafikon a vizuális reprezentáción keresztül könnyebben felismerhetővé teszi bizonyos memóriafoglalási mintákat, problémákatAz új memóriaallokációs grafikon a vizuális reprezentáción keresztül könnyebben felismerhetővé teszi bizonyos memóriafoglalási mintákat, problémákat

Az új fejlesztőrendszer másik fontos újítása, hogy a Java mellett már a C++-hoz, illetve ezzel összefüggésben az NDK-alapú fejlesztéshez is teljes támogatást kínál. Ez utóbbi a kódszerkesztő mellett a debuggert is magában foglalja, ami már szintén használható C++-ban írt Android programok hibakereséséhez is.

A további hasznos fejlesztések közül a teszteléshez használt kódok leválasztásának lehetőségét, valamint azt érdemes kiemelni, ami magában az alkalmazás kódjában, annotációkban teszi lehetővé az eljárások által megkövetelt hozzáférési privilégiumok deklarálását.

Az Android Studio 1.3 végleges kiadása szokás szerint az Android SDK-ből szerezhető be, illetve annak részeként tölthető le a Google oldaláról.