Bár a Java platform következő főverziójának újdonságai már egy ideje kezdenek kirajzolódni, mindeddig nem lehetett tudni, hogy mikorra is lehet majd azok elérhetővé válására számítani. A héten azonban Mark Reinhold, az Oracle fejlesztési vezetője közzétett egy javaslatot a Java 9 kiadásának ütemezésére.

Ez utóbbi az idei év végére irányozza elő a platform funkcionális fejlesztési fázisának lezárását, amit követően a jövő év elején indulhat meg a hibák kigyomlálása az immár véglegesített funkciókészletből. Erre a fejlesztőknek, illetve a közösségnek kb. fél éve lesz - 2016. júliusára ugyanis az ütemterv szerint már a végső kiadásra jelölt verziót kellene kiadni. A Java 9 kvázi kész változata azután jövő év szeptemberében válhat majd elérhetővé - ha minden a tervek szerint megy.

A Java 9 legfontosabb újítása a platform alapkódbázisának modularizálása lesz, ami a Jigsaw számára fekteti majd le az alapokat. Ugyanakkor ezen kívül a standard könyvtár is számos ponton kerül majd bővítésre benne és a kódok futtatása is gyorsabb válhat majd alatta a virtuális gép fejlesztéseinek köszönhetően.