A Google hétőn este jelentette be, hogy - másfél évvel bemutatása után - kiadta mobilos rendszeréhez készült integrált fejlesztői környezet első stabil vezióját. Az Android Studio 1.0 a vezető IDE-ktől már megszokott funkciók segítségével támogatja a nyílt forrású rendszerrel működő mobilokra, táblagépekre, sőt, okosórákra és autós rendszerekre történő alkalmazásfejlesztést.

Az Android Studio beüzemelése a Google más fejlesztői eszközeihez képest pofonegyszerű: a szoftver ugyanis telepítését követően mindjárt egy varázslóval indít, aminek végigkattintgatásával beállíthatjuk a fejlesztői környezet minden fontos tulajdonságát. Ez utóbbi magában foglalja az emulátor beállítását is, aminek segítségével akár valódi telefon hiányában vagy mellőzésével is tesztelhetjük majd a fejlesztés során alkalmazásainkat.

Az Android Studio segítségével mobil eszközök széles skálájára tudunk alkalmazásokat fejleszteniAz Android Studio segítségével mobil eszközök széles skálájára tudunk alkalmazásokat fejleszteni

Az IDE másik nagy előnye - az Androidra fejlesztéssel most ismerkedők számára -, hogy számos különböző helyzetekre kihegyezett mintaalkalmazással érkezik. Ennek köszönhetően úgy lehet nekiállni az Android-alkalmazások írásának, hogy nem feltétlenül van szükség előtte több száz oldalnyi dokumentáció átolvasgatására.

Maga a szerkesztő kezelése természetesen a szokásos módon történik, és az támogatja a profi környezetekből megszokott olyan szolgáltatásokat is, mint az automatikus kódkiegészítés vagy a függvényekhez, konstansokhoz, stb. tartozó dokumentációs blokkok magában a szerkesztő ablakban történő megjelenítése.

A kódszerkesztő hozza a vezető fejlesztőeszközökben megszokott segédeszközöketA kódszerkesztő hozza a vezető fejlesztőeszközökben megszokott segédeszközöket

Ugyanakkor a fejlesztőkörnyezetnek részét képezik más, az appok írásával összefüggő eszközök is, mint például az interaktív felülettervező és a lokalizált változatok, illetve fordítások készítésére használható eszköz. Előbbi mindjárt több eszközön is megmutatja, hogy az éppen szerkesztés alatt álló képernyő vagy vezérlő hogyan is fog kinézni - ezáltal még idejekorán lehetővé téve az eltérő kijelzőméretekből és -arányokból adódó problémák észlelését.

Az interaktív felületszerkesztő mindjárt több eszközön is megmutatja, hogy hogyan fognak kinézni alkalmazásunk képernyőiAz interaktív felületszerkesztő mindjárt több eszközön is megmutatja, hogy hogyan fognak kinézni alkalmazásunk képernyői

A készülő vagy elkészült alkalmazások teljesítményproblémáinak diagnosztizáláshoz szintén biztosít segédeszközöket a környezet.

Az új Android Studio 1.0 a mobilos rendszer fejlesztőknek szánt honlapjáról tölthető le.