A Microsoft januártól egy olyan változást fog bevezetni Windows Store értékesítési feltételeiben, ami miatt az abban megjelenő sikeres alkalmazások készítői az eddigieknél kevesebb pénzt kapnak majd programjaik után. Redmond ugyanis a korábbiaknál nagyobb részt fog megtartani magának egyes, az alkalmazásboltján át értékesített programok árából.

Mindeddig a programok eladása utána 25.000 dolláros bevételig 30%-os, a felett azonban már csak 20%-os jutalékot számított fel Redmond - azaz, ekkora részt csippentett le magának a Windows Store-on keresztüli értékesített Windows 8-as alkalmazások árából. Januártól azonban a cég megszünteti a kedvezményes, 25.000 dollár feletti sávot, és egységesen, a jól teljesítő programok árából is 30%-ot fog megtartani magának.

Így azon fejlesztők, akik bevételei már meghaladták az említett, kb. 6 millió forintos határt, mostantól 12.5%-kkal kevesebb pénzt kapnak majd minden egyes programeladásuk után, mint eddig. Ez egyébként így meg fog egyezni a Windows Phone Store-ban is elérhető bevételi aránnyal, ahol a Microsoft szintén 30%-os jutalékkulccsal dolgozik majd.

Redmond ezzel gyakorlatilag teljes mértékben hozzáigazítja jutalékstruktúráját a konkurensekhez, hiszen mind a Google a Play Store-ban, mind az Apple az App Store-ban szintén csak a bevételek 70%-át adja oda a fejlesztőknek, a forgalom 30%-át azonban a Microsofthoz hasonlóan megtartja magának.

A Windows Store-ban jelenleg mintegy félmillió különböző alkalmazás található meg, amiknek kb. egy harmadát teszik ki a változások által potenciálisan érintett Windows 8-as programok.