A Google közösségi oldalán ma jelentette be, hogy elérhetővé tette mobilos operációs rendszere következő kiadásának egy PC-ken, emulátor formájában futó változatát. Az Android L Developer Preview x86-64-es emulátorképei segítségével a fejlesztők mostantól nekiállhatnak letesztelni, hogy miként viselkednek programjaik a 64-bites Android környezetekben.

Az Android Java-szerű API-jaira épülő alkalmazások elméletileg változtatás nélkül futtathatók az új, a korábbiaknál kétszer nagyobb szóhosszal dolgozó rendszereken is, ugyanakkor az NDK segítségével vagy más, utóbbira épülő fejlesztőkészletek segítségével épített programok esetében az újrafordítás mellett szükség lehet más változtatásokra is a működőképesség megőrzése érdekében.

A 64-bites Android legfontosabb előnyeiA 64-bites Android legfontosabb előnyei

A 64-bites működés legfontosabb előnyei a megnövekedett címezhető memóriaterület, a több regiszter használatának lehetősége - ami bizonyos esetekben gyorsabb kódot eredményezhet -, illetve bizonyos új utasítások, amik szintén a programok futási sebességét növelhetik majd meg.

Az új, 64-bites Android L képfájlok innen tölthetők le, futtatásukhoz azonban értelemszerűen szükség lesz az Android SDK-ra is.