A Microsoft a napokban egy igen kedvező változást vezetett be Windows Dev Center oldala, illetve áttételesen Windows Store és Windows Phone Store piactere fejlesztői regisztrációinak vonatkozásában. A cég ugyanis eltörölte az ezeken nyitott fiókokhoz kapcsolódó, utóbbiak aktívan tartásának feltételét képező éves előfizetési díjat.

Mostanáig azoknak az egyéni fejlesztőknek, illetve szoftvercégeknek, akik Windows 8 vagy Windows Phone platformra akartak alkalmazásokat kiadni, az ehhez szükséges Dev Center regisztráció után minden évben egy fix összeget be kellett fizetniük - ennek hiányában ugyanis Redmond deaktiválta fiókjukat. A szóban forgó éves megújítási ill. előfizetési díj az aktuális díjszabás szerint egyéni fejlesztőknek Magyarországról kb. 4300 forint, társaságoknak pedig 19.000 forint volt.

A Dev Center fiókok mostantól örökösek, fenntartásukhoz nem kell évente újabb súlyos ezreket kicsengetniA Dev Center fiókok mostantól örökösek, fenntartásukhoz nem kell évente újabb súlyos ezreket kicsengetni

Az új szabályok értelmében azonban a Dev Center fiókok már nem járnak le, és csak a regisztrációkor van szükség egy egyszeri - az előbb említettel egyező - díj megfizetésére. Ez elsősorban azon fejlesztők számára jelent majd könnyebbséget, akik kizárólag ingyenes alkalmazásokat adnak ki a piactéren keresztül, illetve akik egyelőre még csak zárt körben tesztelgetik a Windows vagy Windows Phone platformra készülő programjaikat.

A Microsoft szerint egyébként eddig már több mint 600.000 fejlesztő regisztrálta magát a Dev Center-be - bár azt, hogy közülük hányan töltöttek fel ténylegesen is programot valamelyik alkalmazásboltba, a cég nem közölte.