A Raspberry Pi-alapú fejlesztések ugyan az elmúlt években igen kedvelt foglalatosságá váltak a hobbista és a prototipizáló profi hardverépítő körében, a kártyák rendelkeznek egy sokat számára igen zavaró tulajdonsággal: alaprendszerként a Linux-ot futtatják, amire hagyományosan nehézkes és körülményes programot írni a Windows-hoz képest. Ezen a problémán segít a Microsoft, az Intel és egy kisebb hardvergyártó cég együttműködésében hamarosan piacra kerülő új kártya, ami hasonló formátumban és paraméterekkel, de kvázi a Windows platformon alapuló mini PC-t képez.

A Sharks Cove mind felépítésében, mind funkcionalitásában nagyon hasonlít a Raspberry Pi-hez, bár annál kicsit komolyabb alapparaméterekkel érkezik. A kártya lelkét egy Intel Atom Z3735G SoC chip képezi, amit 1.33-1.88 GHz-es sebességen lehet hajtani, és ami mellett 1GB RAM, 16GB Flash tároló található meg rajta.

A Sharks Cove kicsit erősebb hardverrel is rendelkezik, mint a Raspberry Pi, ráadásul a legújabb Windows-t is tudja futtatniA Sharks Cove kicsit erősebb hardverrel is rendelkezik, mint a Raspberry Pi, ráadásul a legújabb Windows-t is tudja futtatni

Ugyanakkor az alaplapon egy microSD foglalat is helyet kapott, amivel az egység tárolókapacitása méretének növelése nélkül bővíthető ki. Ezen kívül természetesen a GPIO tűsor, az I2C és I2S buszok sem hiányoznak a kártyáról, de van MIPI, SDIO, UART kivezetés, valamint több szabványos csatlakozó formájában ill. tűsoron kivezetett USB kapu is.

A Sharks Cove a Windows legújabb, 8.1-es verzióját futtatja, de aki inkább mobilos célokra szeretné használni, az akár Android-ot is tud rá rakni. A kártya előrendelhető változata 299 dollárba kerül, ami nem éppen olcsó, de cserében a Windows-licencet is magában foglalja. Az alkalmazásokat a mini PC-re a Visual Studio-val - annak akár ingyenes Express változatával is - lehet elkészíteni.

A gyártó honlapján nem árulja el, hogy a terméket mikortól kezdi el kiszállítani, de arra reálisan ősztől lehet majd számítani.