Az eredeti tervekhez képest csak jelentős csúszással jelenhet majd meg a JavaScript alapját is képező ECMAScript szabvány következő verziója - tudatta a specifikáció kidolgozásán munkálkodó csoport a napokban. A csúszás oka az, hogy a készítők több időt akarnak hagynak az új funkciók implementálására és tesztelésére a gyártóknak.

A korábbi tervek szerint az új ECMAScript 6 specifikáció már az idei év vége előtt publikálásra kerülhetett volna, az új ütemterv azonban pusztán az előzetes verzió kiadását is csak 2015 elejére irányozza elő. A szabvány végleges változatának elfogadására ugyanakkor legkorábban mához képest egy év múlva, jövő év júniusában lehet majd csak számítani.

A függvényparaméterek végre rendelkezhetnek majd alapértelmezett értékkelA függvényparaméterek végre rendelkezhetnek majd alapértelmezett értékkel

Az ECMAScript 6 legfontosabb újításai a blokkszintű hatókör, az objektummezők elérésének egyszerűsítése, a többszörös visszatérési értékek támogatásának, valamint az alapértelmezett paraméterértékek, a név szerinti paraméterátadás bevezetése lesznek. Ezen kívül a nyelv új változata drasztikus mértékben fogja egyszerűsíteni az egyszerűbb anonim függvények deklarálását, a this-t pedig lexikális szintre fogja emelni, ami így már a más nyelvekben is megszokott módon fog működni.

Egyszerűbbé válik az osztályok deklarációja és származtatása isEgyszerűbbé válik az osztályok deklarációja és származtatása is

Szintén egyszerűsödik majd benne az osztályok, az azok közötti származtatás, valamint a statikus metódusok deklarálása is. A kód jobb szervezését a modul-koncepció bevezetése teszi majd lehetővé, ami függőségek kezelésére is képes lesz, de számos új függvénnyel bővül majd a standard könyvtár - benne pedig a String, a Math, a Number és az Array osztály is. A tömbök bejárását a "for" egy új változata fogja segíteni, de az saját, egyedi adatstruktúrákra is alkalmazható lesz az iterátorok koncepciójának bevezetésével.

Végre "normálisan" fog működni a "this" isVégre "normálisan" fog működni a "this" is

Az ECMAScript 6 számos tervezett újítását már támogatják egyes böngészők, de a specifikáció végleges változatának elfogadásáig nem érdemes ezen újításokra építeni.