A Microsoft a hét elején blogbejegyzésben jelentette be, hogy gyakorlatilag teljes mértékben feloldotta a platform-korlátozásokat Portable Class Library (PCL) könyvtárkészlete vonatkozásában. A korábban kifejezetten csak Windows-alapú fejlesztéshez és Visual Studio-ból használható .NET könyvtárkészlet így a Microsoft ekoszisztémán kívüli rendszereken és eszközökön is használhatóvá vált.

A Portable Class Library - mint neve is mutatja - alkalmazáskódok platformfüggetlen írását ill. platformok közötti megosztását hivatott segíteni .NET alapokon. A készlet különböző profiljai a .NET Framework-ön, a Silverlighton, valamint a Windows Phone, az Xbox és a Windows Store platformokon egyaránt elérhető funkciókat teszik elérhetővé egyetlen, konzisztens keretrendszerben. A kizárólag az egyes PCL profilokra építő assembly-k elméletileg probléma nélkül használhatók és futtathatók a profilban foglalt célkörnyezetek mindegyikében.

Ugyanakkor mindeddig a PCL licencszerződése tiltotta a vele készült assembly-k használatát nem-Microsoft platformokon, illetve a Visual Studio-n kívül, ami jelentősen csökkentette a koncepció használhatóságát. A korlátozás eltörlésével viszont végre megnyílt a lehetőség, hogy bármilyen más .NET-alapú ill. azt utánzó környezetre is kiterjeszthetőek legyenek a PCL referenciakönyvtárai, illetve, hogy a harmadik felek által készített fejlesztőeszközök is támogathassák a PCL-re épülő alkalmazások készítését, például Linux vagy MacOS rendszereken is.

A Xamarin már be is jelentette, hogy Mono-alapú fejlesztőplatformja elkövetkező kiadásaiba be fogja integrálni a PCL-t is.