A Microsoft különböző fő platformjain - az asztali és szerver Windows-okon, a Windows Phone-on és az Xbox-on - ugyan már jó ideje azonos stílusú felhasználói felületet és élményt kínál, a programok írása ezekre a célkörnyezetekre azonban máig eltérő eszközöket igényel. Ez hamarosan megváltozhat és a cég egy platformokon átnyúló, teljesen egységes fejlesztési modellt vezethet be minden rendszerére és eszközformátumára.

"Egyetlen egy fejlesztői API-készletre van szükségünk minden egyes eszközünkön. És minden egyes a végfelhasználóknak szánt alkalmazásnak is elérhetőnek kellene lennie minden eszközön", közölte Terry Myerson, a Microsoft operációs rendszerek divíziójának új vezetője jelentette be csütörtökön, egy pénzügyi elemzők számára tartott rendezvényen - meglebegtetve a teljes egységes programozási felület bevezetését az összes Microsoft platformon.

Bár az erre vonatkozó törekvések bár korábban is megindultak - például a WinRT személyében -, jelenleg azonban még mindig óriási különbségek vannak az egyes platformokon használható programozási felületek között. Sőt, a Microsoft még a programok beszerzésének felhasználói élményét sem egységesítette, hiszen teljesen külön piacteret üzemeltet a Windows-on és a Windows RT-n, valamint a Windows Phone-on és Xbox-on futó alkalmazások számára.

Myerson elmondása szerint ugyanakkor az egységes API-k bevezetése nem azt jelenti, hogy minden eszközön pontosan ugyanannak a programnak és pontosan ugyanúgy kellene működnie, hanem utóbbit célszerűen az adott eszköz és a felhasználási körülmények sajátosságaihoz lesz majd érdemes igazítani. Ennek ellenére az egységes modell lehetővé teheti majd, hogy a fejlesztők az eddigieknél nagyobb kódbázist és könnyebben osszanak majd meg különböző platformokra készült programjaik között.

További részletek az eseményről készült felvételen 6:38 környékétől.