A Microsoft hétfőn meglepetésszerűen jelentette be, hogy augusztus végi hatállyal megszünteti világszerte profi informatikusok és fejlesztők vélhetően milliói által használt TechNet előfizetési konstrukcióját. Redmond a rendkívül népszerű és kedvezményes konstrukció visszavonását - áttételesen - az illegális szoftverhasználat növekedésével indokolta.

A Microsoft által még 1998-ban elindított TechNet előfizetés keretében a profi informatikusok egy párszáz dolláros éves díj ellenében gyakorlatilag a cég teljes szoftverkínálatához hozzáférést nyerhettek azzal a céllal, hogy azok megvásárlása előtt kipróbálhassák azokat és tervezhessék és tesztelhessék azok telepítését. Ugyanakkor ezen korlátozás csak a licencszerződések részeként volt jelen, de a szoftverek gyakorlatilag úgy működtek, mint teljes értékű, boltban megvásárolt változataik.

Redmond a TechNet mostani megszüntetése mögött indoklásában pont ezt emelte ki, ti. hogy az utóbbi évek során a felhasználók legtöbbje - visszaélve a lehetőséggel - az eredetileg kizárólag csak kiértékelési céllal letölthetővé tett változatok használatára tért át olyan esetekben is, amikor egyébként meg kellett volna vásárolniuk a szoftvereket. Sokan nyilván komplett fejlesztői gépeket ill. saját szoftvereik - és nem maguk a Microsoft termékek - tesztelésére használt környezeteket és hálózatokat építettek a TechNet előfizetések keretében megszerzett programokból, amik azonban a licencszerződés megsértésének minősültek.

A fejlesztők és rendszergazdák egyébként a TechNet előfizetések megszűnése után is hozzáférhetnek majd a redmondi konszern teljes szoftverkínálatához ill. a különböző új szoftverek előzetes változataihoz is, erre azonban mostantól már csak az MSDN-en keresztül lesz lehetőségük, amelynek előfizetési díja többszöröse a TechNet korábbi díjainak.

A Microsoft egyébként tiszteletben fogja tartani a 2013 augusztus 31-ig megkötött vagy megújított TechNet előfizetéseket is azok lejártáig, amelyet követően azonban már nem lesz lehetőség azok további meghosszabbítására.