A Google személyzeti elnök-helyettese, Laszlo Bock a napokban egy interjú részeként érdekes részleteket osztott meg a keresőóriás tapasztalatairól a munkaerő-felvétel terén. Ezek szerint az állásinterjúk nem igazán alkalmasak a jó munkaerő kiválasztására; híres ravasz fejtörők pedig teljességgel haszontalanok.

A vezető ugyanis arról számolt be, hogy elvégeztek egy cégen belüli felmérést annak megállapítására, hogy kik a legjobb HR-esek. Ezt úgy kívánták kideríteni, hogy összevetették az adott interjúztató munkatárs által az egyes jelentkezőkre adott pontszámok és értékelések eredményeit azzal, hogy az utóbbiak alapján végül felvett dolgozók hogyan teljesítettek a cégen belül.

Hány pingponglabda fér el egy utasszállító repülőben?Hány pingponglabda fér el egy utasszállító repülőben?

"Nem találtunk semmi összefüggést a két dolog között. Csak egyetlen véletlenszerű összevisszaság volt az egész", számolt be az eredményekről Bock, aki ezzel kvázi azt jelentette ki, hogy az interjúk keretében a felvételiztetőknek abszolút nem sikerült megállapítaniuk azt, hogy kiből lesz jó dolgozó és kiből nem. Ez alól egyetlen egy munkatárs képezett kivételt, aki azonban a vezető elmondása szerint egy rendkívül speciális munkaterületen dolgozott, ahol történetesen a világ legjobbjának számított.

A HR-es elnök-helyettes az interjúban egyébként említette a Google legendás fejtörő ("brainteaser") kérdéseit is, amelyek például azt firtatták az interjúk során, hogy a jelentkező szerint hány pingponglabda fér el egy utasszállító repülőbe vagy hány benzinkút található Manhattanban. "Arra a következtetésre jutottunk, hogy ezek [is] csak időpazarlások. Semmit nem lehet megmondani segítségükkel. Csak arra jók, hogy a felvételiztető okosnak érezze magát tőlük", mondta Bock.

A teljes interjú további részletekkel itt olvasható.