Közel két évvel az előző, 5.5-ös verzió kiadását követően az Oracle elérhetővé tette a MySQL adatbáziskezelő legújabb, 5.6-os verziójának stabil kiadását. A MySQL 5.6 legfontosabb újítása, hogy a benne található InnoDB motor végre már minden olyan funkcióval rendelkezik, amelyek a korábbi verziókban csak a referenciaintegritást és tranzakcióbiztonságot nem kínáló MyISAM motorban voltak elérhetőek (pl. full-text indexing).

Ezen kívül az új MySQL online - tehát működés közben, élő adathalmazon - képes elvégezni számos olyan az adatstruktúrákat módosító műveletet is, amelyek a korábbi kiadásokban az érintett táblák átmenetileg offline módba kapcsolását igényelték. Ennek köszönhetően az 5.6-os verziótól kezdve például az ALTER TABLE nem blokkolja a lekérdezéseket egy új mező hozzáadásának idejére, hanem a kiszolgálás zavarásra nélkül lehet a módosítást végrehajtani.

Szintén újdonság, hogy az EXPLAIN mostantól már nem csak a SELECT, de az UPDATE, DELETE és INSERT SQL műveletek futtatása során alkalmazott stratégiáról ill. lekérdezési tervről is képes információkat szolgáltatni, az allekérdezések végrehajtása esetén pedig a korábbiaknál sokkal okosabban - így egyben gyorsabban és kevesebb memóriát is használva - jár el a rendszer.

Ugyanakkor gyorsult a replikáció is a mezőszintű szinkronizáció bevezetésének lehetőségével, amelynek köszönhetően a MySQL az átküldött adathalmaz képes csak a módosított adattartalmakra korlátozni. Ez főleg a sok nagyméretű BLOB mezőt is tartalmazó táblák esetében gyorsíthat jelentősen a folyamatosan, a változatlanul hagyott mezők ugyanis mostantól nem kerülnek feleslegesen átküldésre a replikáció során.

A MySQL 5.6.10 egyelőre csak a fizetős, Enterprise Edition változatban érhető el, hamarosan várható azonban az ingyenes, Community Edition kiadás letölthetővé válása is. További részletek az újításokról itt olvashatók.