A Mozilla tegnap adta ki közismert böngészője, a Firefox legújabb stabil változatát, ami ezúttal egy fejlesztői szempontból is érdekes jelentős újdonsággal érkezett meg. A Firefox 16-ba ugyanis egy teljesen újratervezett webfejlesztői eszköztár került, ami immár egy érdekes, parancssoros felületen keresztül is vezérelhetővé vált.

A parancssoros vezérlés végső soron a menükben történő keresgéléstél és bogarászástól kíméli meg azokat a fejlesztőket, akik szívesebben és gyorsabban jegyeznek meg inkább komplett parancsokat, de egyszerűsíti bizonyos vizsgálni kívánt elemek kiválasztását is a DOM struktúrán belül. A parancssort automatikus kiegészítéssel is ellátták, így ideális esetben már néhány karakter beírásával is viszonylag komplett művelet végrehajtására utasítható.

Ezen kívül a nyílt forrású böngésző új kiadásában a "-moz" prefix-nélküli formában - tehát kvázi stabil állapotban - is elérhetővé váltak a CSS3 animációk, áttűnések és transzformációk, valamint az IndexedDB, a Battery és a Vibration API-k is. Ennek köszönhetően mostantól a CSS-fájlokban és JavaScript kódokban nem kell a speciális prefixált módon (is) szerepeltetni ezen attribútumokat és azonosítókat, hanem a kvázi szabványos nevekkel lehet a Firefox-ból is előcsalogatni a velük társított funkciókat.