Az Adobe úgy látszik végleg eltökélte, hogy felgyorsítja egykor a webes multimédia koronázatlan királyának számító, a HTML5-ös technológiák megjelenésével azonban egyre inkább háttérbe szoruló Flash platformja kinyírásának folyamatát. A cég ugyanis bejelentette, hogy a jövőben jutalékot fog szedni minden a Flash platform úgymond "prémium szolgáltatásait" is kihasználó webes játék után, a szóban forgó alkotások fejlesztőitől ill. üzemeltetőitől.

Az Adobe a jövőben tehát tartani fogja a markát minden olyan esetben a fejlesztők előtt, amikor azok olyan Flash játékokat készítenek, amik a szóban forgó "prémium" API-kat hasznosítják. Ezek körét a cég egyelőre a hardveresen gyorsított Stage3D (Stage3D.request3DContext) valamint az ún. domain memory (ApplicationDomain.domainMemory) együttes használatában jelölte meg - de nyilvánvalóan semmi garancia nincs arra, hogy a jövőben nem bővíti majd újabb csatolófelületekkel.

A díjfizetés egyelőre csak a legkomolyabb 3D-s játékokat érinti - de lehet, hogy a jövőben más Flash-alapú betétekre is kiterjesztésre kerülA díjfizetés egyelőre csak a legkomolyabb 3D-s játékokat érinti - de lehet, hogy a jövőben más Flash-alapú betétekre is kiterjesztésre kerül

A lényeg, hogy az ezeket a Flash API-kat hasznosító játékok mostantól külön licenszet igényelnek majd, ami többek között a programok eladásából vagy üzemeltetéséből származó bevételek 9 százalékának az Adobe részére történő továbbutalását fogja előírni. A változások egyértelműen érintenek minden az Unreal Engine tavaly kiadott Flash-es változatára épülő játékot, de ezen kívül számos további - nyilvánvalóan elsősorban intenzív 3D-s grafikára épülő - alkotást is.

Az idén augusztus 1-ével életbe lépő szabályozás ugyanakkor nem fog vonatkozni a már korábban elkészült alkalmazásokra, amikhez az Adobe ígérete szerint a készítők ingyen kapnak majd azok futtatását ezt követően is lehetővé tevő licenceket. Persze nyilván ha bármit javítani, fejleszteni akarnak majd az alkotók a szóban forgó, alapvetően korábban íródott játékokon, máris kénytelenek lesznek az Adobe prémium licencét igénybe venni, és bevételeik 9 százalékáról lemondani - legalábbis akkor, ha utóbbiak meghaladják az 50.000 dollárt.