A Microsoft kedden - korábbi ígéretének eleget téve - jelentette be, hogy elkészült közismert adatbáziskezelő rendszere legújabb kiadásának végleges válozatával. A most gyártásra leadott Microsoft SQL Server 2012 a cég szerint kiváló megoldást nyújthat a klasszikus alkalmazási területek mellett a felhőszolgáltatások és a különösen nagy méretű ("big data") adattárházak háttérinfrastruktúrájának biztosítására is.

A "Denali" kódnéven is ismert új SQL Server legfontosabb újításai a programozók számára a szekvenciák bevezetése, a véletlenszerű lapozásra optimalizált lekérdezések, valamint a külső jellemzők alapján is dolgozni képes teljesszöveges kereső lesz.

Ugyanakkor a komolyabb adatfarmok üzemeltetői elsősorban majd az új verzióban megjelenő több alhálózatos failover fürtözés lehetőségét, míg az üzleti felhasználók a szintén új, háromrétegű üzleti információs szemantikus modellt (BISM), valamint az adatvizualizációs szolgáltatásokat értékelik majd nagyra.

A Microsoft SQL Server 2012 hivatalosan április elsejétől lesz majd megvásárolható három - Standard, Enterprise és Business Intelligence - változatban, de a Microsoft TechNet és MSDN hálózatának előfizetői más az elkövetkező napokban letölthetik majd azt.