A Java és .NET platformokra írt szoftverek tartalmazzák a legtöbb a biztonságot és a teljesítményt veszélyeztető programozási hibát - derül ki egy kódelemzéssel foglalkozó cég frissen nyilvánosságra hozott tanulmányából. A Cast Software jelentése szerint a szóban forgó eszközökkel készült programok jelentős része rosszabb minőségű és a cégeknek többe kerül, mint például akár a Cobolban vagy Visual Basic-ben készült társaik.

A Cast megállapításait 160 szoftvercég 745 alkalmazásán elvégzett elemzésére alapozza. A cég által készített szoftver közel 1800 darab, többek között a biztonságot és a teljesítményt is veszélyeztető tipikus programozási hibát képes felismerni a szoftverek forráskódjában - a jelentés pedig az így felderített problémák és az ebből kalkulált költségek összehasonlítására épül.

A Visual Basic-ben és C++-ban írt programok jelentős része biztonságosabb, mint Java-ban és főleg .NET-ben írt társaik, a COBOL kódok azonban még náluk is megbízhatóbbakA Visual Basic-ben és C++-ban írt programok jelentős része biztonságosabb, mint Java-ban és főleg .NET-ben írt társaik, a COBOL kódok azonban még náluk is megbízhatóbbak

A cég mérései szerint például biztonságot tekintve, bár a Visual Basic kódok szélesebb skálán helyezkednek el, mint a Java vagy .NET platformokon készült társaiké, mégis legnagyobb részük biztonságosabb azoknál. Ugyanez igaz egyébként a C és C++ kódokra is; bár az abszolút nyerőnek a COBOL programok számítanak, amelyek közül még a legtöbb hibát tartalmazóak is kevésbé sebezhetőek, mint a Java-ban vagy .NET-re írodott társaik.

Bill Curtis, a Cast vezető elemzője szerint a COBOL kiváló eredményei elsősorban annak köszönhetőek, hogy a benne írt programok általában jóval öregebbek, mint a többiek. Az elemző szerint ezeket a kódokat a programozók "már 30 év óta pofozgatják", amelynek során így a hibák legnagyobb részét már felfedezték és kijavították. Ugyanakkor ez nem magyarázza a Java és .NET kódok rossz minőségét például a Visual Basic vagy C++ programokéhez képest, hiszen előbbiek nem feltétlenül fiatalabbak utóbbiaknál.

A teljesítményproblémák is a Java kódokban a legsúlyosabbak, a Visual Basic-ben készült programok pedig nem sokban maradnak el a C++ és a .NET-alapú megoldásoktólA teljesítményproblémák is a Java kódokban a legsúlyosabbak, a Visual Basic-ben készült programok pedig nem sokban maradnak el a C++ és a .NET-alapú megoldásoktól

Ezek kapcsán a szakember a problémát inkább a szóban forgó eszközökkel dolgozó fejlesztők szaktudásában látja. "Sok ember úgy kezd el manapság foglalkozni a Java-val, hogy nincs neki komoly számítástechnikai háttere. [..] Rengeteg olyan ember ír [Java-ban] kódot, akik nem éppen tekinthetők a szoftverfejlesztés gurujainak", vélekedik a jelentést készítő cég szakértője.

A szóban forgó platformokkal dolgozó fejlesztők ráadásul sok esetben úgy használják modernebbnek tekintett nyelveik szerkezeteit, hogy nincsenek teljesen tisztában azok vonzataival, kihatásaival a programok működésére. "A moden programozási nyelvek - mint például a Java - általánosságban jóval flexibilisebbek, és lehetővé teszik a fejlesztők számára olyan dinamikus szerkezetek kialakítását, amik használata rizikósabb lehet. Elterjedésüket ennek a flexibilitásnak köszönhetik - de ez egyben hátrány is lehet, ami kevésbé megjósolható működéshez vezet", fogalmaz a Cast jelentése.

A Cast Software teljes elemzése a cég honlapjáról szerezhető be.