Jövő év elején minden valószínűség szerint helycserére kerül sor a TIOBE a legnépszerűbb programozási nyelvek rangsoroló listáján, amelyen a C# várhatóan letaszítja eddigi dobogós helyéről a C++-t. Az elmúlt egy évben ugyanis 1.52 százalékponttal növelte népszerűségét a Microsoft nyelve, míg a nagy klasszikus 0.76 százalékpontot vesztett abból, és immár csak alig 0.05 százalékkal - tehát gyakorlatilag mérési hibahatáron belüli előnnyel - őrzi pozícióját vele szemben.

Hasonló helycsere lesz esélyes a lista elején is, ahol jelenleg a Java ill. a C trónolnak - de amelyek közül előbbi fél százalékpont körüli csökkenést, utóbbi pedig majd' egy teljes százalékpontos növekedést könyvelhetett el az utolsó 12 hónap során. Ha tehát a trendek folytatódnak, akkor még vélhetően a nyár előtt szintén trónfosztottá válik a Java, és a C fog lépni a legnépszerűbb programozási nyelvek listájának első helyére.

Ugyanakkor a Java-nak még esetleges visszaszorulása esetén sem kell majd különösebben aggódnia, hogy irrelevánssá válik, hiszen a trónkövetelők tisztes távolságra lesznek tőle még ekkor is. A C++ ill. C# ugyanis még együttesen sem képes jelenleg veszélyt jelenteni a Java pozíciójára - bár ez hosszabb távon azért értelemszerűen változhat majd.

Érdekesség, hogy a lista szerint a két igen prominens dinamikus nyelv: a Python és a PHP egyaránt jelentős - 1.5 ill. 3 százalékpontos - veszteséget volt kénytelen elszenvedni az elmúlt évben; ugyanakkor kliensoldali társuk, a JavaScript gyakorlatilag szárnyal, és egy év alatt megmásfélszerezte népszerűségét. Az időszak másik nagy nyertese - nyilván az iOS platform térhódításának köszönhetően - az Objective-C volt, amely szintén ráduplázott korábbi részesedésére.