A PHP fejlesztői a múlt hét végén jelentették be, hogy letölthetővé tetté a népszerű webes szkriptnyelv következő verziójának kiadásra jelölt változatát. A most RC1 változatban elérhetővé vált PHP 5.4 egy-két új nyelvi szerkezet bevezetése mellett megválik néhány régi, problémás örökségtől is.

Újítás például, hogy az új verzióban immár anélkül lehet metódusokat meghívni egy a "new" operátorral frissen létrehozott objektumpéldányon, hogy ahhoz arra egy referenciát kellene eltárolni egy változóban. Szintén újdonság, hogy mostantól a tömbök sztringekké alakítása az automatikus típuskonverzió keretében immár nem "csendesen" történik meg, hanem egy ún. "notice" mellett, ami segíthet az esetleg nem szándékolt átalakításra visszavezethető problémák felderítésében és azonosításában.

Az RC ezen kívül tartalmazza a már korábbi bétákban is jelenlévő ún. traits-funkcionalitást, ami lehetővé teszi ugyanazon kódok, metódusok megosztását több különböző - akár egymástól teljesen független öröklési ágon elhelyezkedő - osztály között, valamint az ún. short array szintaxist is, ami végre a JavaScript-hez hasonló módon: az array kulcsszó használata és a hozzárendelés-operátor nélkül, egyszerű szögeletes zárójelek közötti felsorolással teszi lehetővé a tömbök létrehozását ill. definiálását a kódban.

Részletes changelog itt, letöltés innen.