[Microsoft] Számos újdonsággal készül a következő hónapokra a Microsoft SQL Server Database System Group. A Microsoft szerver és Business Intelligence (BI) technológiáinak konferenciáján bemutatták a jövőre debütáló SQL Server 2012-t, ismertették az egyik legnagyobb nyílt forráskódú szerver koordinátorával, a Hadoop fejlesztők által néhány hónapja alapított Hortonworks-szel kötött partnerség részleteit és bemutatták, hogy a rendszergazdák miként tudnak riportot készíteni a jövőben az SQL Azure-ban tárolt adatokból.

A Microsoft SQL Server és Business Intelligence felhasználóknak szóló konferenciáján közel négyezer szakember előtt bemutatta az SQL Server 2012 – eddig “Denali" kódnévvel futó szervere – hogyan kezeli az adattárolás és -kezelés jövőbeni kihívásait úgy, hogy kiterjeszti az üzleti lehetőségeket mind a hagyományos adatközpontokban, mind a felhőszolgáltatásokban. Az SQL Server várhatóan 2012 első felében kerül piacra.

A Microsoft alelnöke bejelentette azt is, hogy a jövőben a Microsoft és a Hortonworks szorosabbra fűzi együttműködését, amelynek köszönhetően az SQL Server a Hortonworks Hadoop adatbázis-kezelő rendszerének segítségével kezelhetővé válnak azok az adatok is, amelyeknek gyakran a mérete okoz problémát a feldolgozás során (“big data"). “A következő lépés, hogy kiaknázzuk a felhő alapú technológiában rejlő lehetőségeket, azokat, amelyekre néhány évvel ezelőttig nem volt lehetőség. A Microsoft célja, hogy ezeket a megoldásokat minden szervezet számára elérhetővé tegye. AZ SQL Server 2012 ez egyik lépcső az ehhez vezető úton" – hangsúlyozta Ted Kummert.

A Microsoft már több mint egy évtizede, az SQL Server 7.0 Analysis Services megjelenése óta elkötelezett támogatója annak, hogy az ügyfelek bármilyen mennyiségű és típusú adatot, minden körülmények között fel tudjanak dolgozni, s szükség esetén fel is tudják használni azt. Ezen törekvésnek legújabb állomása a Hortonworks-szel való együttműködés. Ennek keretében a Microsoft és a Hadoop fejlesztői közössége Windows Server-re és Windows Azure-ra is elkészít olyan Hadoop alapú disztribúciót, amely olyan vezető üzleti intelligencia (BI) technológiákkat is támogat, mint a Microsoft PowerPivot.

A Windows Azure-ra elkészült Community Technology Preview (CTP) verziójú Hadoop alapú szolgáltatás 2011 végén válik elérhetővé, ezt követi 2012-ben a Windows Server-t támogató Hadoop alapú szolgáltatás. A Microsoft szorosan együtt fog működni a Hadoop fejlesztői közösségével, és a közreműködés eredményét felajánlja az Apache Software Foundation és a Hadoop projekt számára.

Ted Kummert a PASS konferencián bemutatta a Microsoft Data Explorer prototípusát is, amely lehetőséget biztosít az ügyfelek számára, hogy könnyen felderíthessék, gazdagítsák és megosszák adataikat, ezáltal javítva versenyképességüket a jelenlegi kihívásokkal teli környezetben. A Windows Azure MarketPlace-szel kiegészítve a Data Explorer segíti az ügyfeleket abban, hogy az adataikban rejlő lehetőségeket teljes mértékben ki tudják aknázni. A próbaverzió hamarosan elérhető lesz az SQLAzureLabs.com címen.

A PASS Summit második napján Quentin Clark, a vállalat másik alelnöke ismertette a Microsoft SQL Server Database System Group újdonságait. A Microsoft egyik alapvető jövőképe a felhő-alapú technológia; ennek jegyében új funkcióval bővítette SQL Azure platformját. Az SQL Azure Reporting funkcióval a fejlesztők immár jelentéseket is készíthetnek a "felhőben" tárolt adatokból. Ezen túl az SQL Data Sync funkció segítségével könnyedén megoszthatók és szinkronizálhatók egymással a telepített és a "felhőben" tárolt adatok. A könnyebb átjárhatóság érdekében a Microsoft lehetővé teszi azt, hogy az SQL Server mentéseit a Windows Azure platformra lehessen integrálni.

Quentin Clark bejelentette a Microsoft és a HP legújabb együttműködését, amelynek eredményeként a HP új SQL Serverre optimalizált adatbázis konszolidációs megoldással jelenik meg a piacon. A HP Enterprise Database Consolidation Appliance az első olyan berendezés az iparágban, amely percek alatt tudja elvégezni azt az adatkonszolidációt, amelyre eddig hetekre volt szükség. Emellett az üzemelési költségek hozzávetőleg 75 százalékkal csökkenhetnek az alacsony energiafelhasználás és az optimalizált infrastruktúrának köszönhetően. Előnye továbbá, hogy a konszolidáció során nincs szükség további alkalmazásokra, vagy változtatásokra az adatbázisban.

Az SQL Server újdonságairól és a Microsoft együttműködésekről szóló előadások megtekinthetők a PASS Summit honlapján.