A három legnépszerűbb mobilos alkalmazásplatform közül a Blackberry-re fejlesztők keresnek átlagosan a legjobban. Legalábbis ez derül ki egy a közelmúltban az Evans Data által több mint 400 mobilos fejlesztő megkérdezésével elvégzett felmérésből, ami azt vizsgálta, hogy a különböző mobilos alkalmazásboltokban mennyi pénzt is sikerül keresni az oda készített alkalmazásokkal.

"Az iparági nézet az, hogy a fejlesztők jellemzően az Androidot vagy az Apple-t célozzák meg, és hogy ez a két platform definiálja a piacot. Valójában azonban ezen kettőn kívül is van még hely. A Blackberry-fejlesztők például nincsenek olyan sokan, de 13 százalékuk több mint 100.000 dollárt keres az App World-be készült alkalmazásaikkal, ami jóval több, mint amit az Android és az Apple-fejlesztők keresnek", írja az Evans Data tanulmányában.

Az elemzők szerint a jó kereseti lehetőségek elsődleges oka nem csak az, hogy a Blackberry-tulajdonosok között sokkal több üzleti és jómódú felhasználó van, de az is, hogy szedres alkalmazásboltban jóval szerényebb a kínálat programokból - így az egyes alkalmazásoknak jóval kisebb konkurenciával kell megküzdeniük és átlagosan jóval "láthatóbbak" a vásárlók számára, mint az alkalmazások százezreit kínáló másik két boltban. Így az Android (47%) és az iPhone (43%) népszerűsége a kereskedelmi fejlesztők végső soron visszaüt utóbbiakra, és jelentősen csökkenti azt az átlagos pénzmennyiséget, amit ezekre a platformokra készülő programokkal lehet keresni.

Ugyanakkor a tanulmány elismeri, hogy a helyzet a jövőben változhat, hiszen a Blackberry egyre csak veszít piaci részesedéséből a két másik platformmal szemben, ami miatt még az egy alkalmazásra jutó magasabb profitráta ill. bevétel mellett is lecsökkenhet az az összes pénzmennyiség, amit a rá keresztült alkalmazásokkal a jövőben meg lehet keresni.

További részletek erre.