A Microsoft a hét elején tette letölthetővé honlapjáról a dinamikus weboldalak létrehozását és programozását rendkívüli mértékben egyszerűsítő WebMatrix fejlesztőeszköze következő kiadásának első előzetesét. A frissen megjelent WebMatrix 2 Beta legfontosabb újítása a továbbfejlesztett adatbázisgenerálási és -kezelési képességei, valamint a támogatott webes tartalomkezelők és nyelvek a korábbiaknál szélesebb köre.

Az új WebMatrix 59 különböző CMS rendszert - köztük a DotNetNuke-ot, a WordPress-t, a Drupal-t, a SugarCRM-et, a phpBB-t, a Tiki Wiki-t és a Joomla!-t is - támogatja, amelyeket automatikusan képes letölteni, telepíteni és a felhasználó igényeinek megfelelően felkonfigurálni - ráadásul ezekhez az adatbázist ill. a szükséges felhasználókat is legenerálja és lérehozza. Ha ez mégse felelne meg a felhasználónak, akkor az átdolgozott adatbázisszerkesztő lehet a segítségére, amely immár tökéletesen illeszkedik a fejlesztőkörnyezetbe.

Az új WebMatrix oktatótartalmakkal is segíti a webes programozás alapjainak elsajátításátAz új WebMatrix oktatótartalmakkal is segíti a webes programozás alapjainak elsajátítását

Utóbbi ugyanakkor más téren is bővült: szerkesztője ugyanis immár többek között a PHP-nyelvű fájlok szerkesztését is támogatja, a HTML, a CSS és a JavaScript-forrásokkal egyetemben, beleértve természetesen a szintaxiskiemelést, az automatikus kódkiegészítést és a fájlok tartalmának struktúrális elemzését is. A kódolást ugyanakkor más újítások is segítik: a tapasztalatlan kóderek számára ugyanis a fejlesztőkörnyezet immár az egyes nyelvek ill. technológiák - mint pl. a PHP vagy a MySQL - használatának alapjaiba bevezető oktatótartalmakat is kínál.

Az új WebMatrix 2 Beta a termék honlapjáról szerezhető be, telepítése előtt azonban érdemes átolvasni, hogy bajszát mely' programokkal akaszthatja össze.