A Mozilla gyakorlatilag a Firefox 5 kiadásával egyidőben jelentette be böngészőjéhez és levelezőprogramjához szánt bővítések készítését lehetővé tevő Jetpack SDK-ja 1.0-s verziójának elkészültét. Az egyelőre csak béta verzióban elérhető fejlesztőkészlet jelentősen egyszerűsíti a bővítések létrehozását a Firefox-hoz és Thunderbird-hez.

Eddig ha valaki bővítést szeretett volna készíteni a Mozilla szoftverei alá, kénytelen volt a más eszközökben és platformokon gyakorlatilag ismeretlen XUL jelölőnyelvet használni, a bővítések legnagyobb részét pedig kézzel megszerkeszteni. Ráadásul az elkészült bővítmények erősen függtek a mindenkori célprogram felhasználói felületének szerkezetétől is, ami miatt általában újabb és újabb, enyhén módosított verziót kellett belőlük a Firefox ill. a Thunderbird mindenkori legfrissebb verziójához koadni.

Ugyanakkor az új Jetpack modellben a bővítések a webes fejlesztésben közismert és rengeteg eszköz által támogatott HTML, CSS és JavaScript kombinációjából állnak elő, létrehozásukat pedig egy interaktív segédeszköz, az Add-on Builder is segíti. Ráadásul a létrehozott bővítmények minimálisan függenek csak a célprogram szerkezetétől, ami egyben azt is jelenti, hogy módosítás nélkül hordozhatók az újabb és újabb Firefox-, valamint Thunderburd-verziók között.

Bejelentés itt, Jetpack SDK letöltés innen, Add-On Builder bétatesztelésre jelentkezés erre.