A Windows 8 múlt heti hivatalos bemutatását követően a Microsoft fórumait és közösségeit elkezdték elárasztani a .NET- és Silverlight-fejlesztők üzenetei, amelyek arról tanúskodnak, hogy az új rendszer bemutatása szinte pánikot váltott ki jelentős részükből. Az ok: az érintett fejlesztők attól félnek, hogy a Windows 8 új, HTML5-alapú felületének és alkalmazásfejlesztési modelljének bemutatásával ismereteik iránt a kereslet le fog csökkeni, azaz tudásuk és szakmai tapasztalataik pedig elértéktelednek majd.

Az adott helyzetben olaj a tűzre, hogy a Microsoft a felzúdulás ellenére sem hajlandó egyértelművé tenni, hogy milyen szerepet is szán majd a Windows 8 és az azt követő változatokban a Silverlight és a .NET számára. Az egyetlen amit a redmondi cégből eddig sikerült kihúzni az volt, hogy a böngésző alapú új felület a Silverlightot is támogatni fogja majd - legalábbis a Windows 8 majdan megjelenő asztali kiadásában.

A pánik kiváltója a Windows 8 új, HTML5-alapú felhasználói felülete A pánik kiváltója a Windows 8 új, HTML5-alapú felhasználói felülete

A fejlemények egyébként új megvilágításba helyezik a Microsoft vezérének azon korábbi kijelentését is, amely szerint a Windows 8 a cég eddigi legkockázatosabb lépése ill. terméke lesz. Mindeddig Redmond ugyanis nem tette egyértelművé, hogy pontosan mitől is lesz annyira kockázatos az új rendszer - de a fejlesztési modell eltolása a hagyományos natív ill. natív-közeli alkalmazások felől a webes technológiák irányába például tökéletesen indokolhatna egy ilyen kijelentést.

Az persze kevéssé valószínű, hogy a Windows 8 ne lenne majd képes a .NET és más korábbi, natív alkalmazások futtatására, de nem kizárt, hogy ezt csak egyfajta kompatibilitási módban, az új felhasználói felületével és beépített alkalmazásaival nem feltétlenül teljes összhangban valósítja majd meg, és az ezeken elérhető élmény hasonlítani fog például arra, ahogyan a rendszer jelenleg is kezeli a Windows XP előtti időkből származó programokat, amelyek ablakát témák alkalmazása nélkül jeleníti meg.

A másik oldalon a HTML5-alapú alkalmazásmodell megjelenése új lehetőséget nyitna meg a fejlesztők előtt, hiszen kvázi lehetővé tenné azt az eredetileg a .NET által is előrevetített, de valójában soha be nem váltott premisszimát, amely szerint egy alkalmazást csak egyszer kellene megírni, és azt gond nélkül lehetne futtatni az asztali, a mobilos, a táblagépes - és minden más szóba jöhető - platformon. Ez utóbbi az új Windows rendszerben bemutatkozó alkalmazásbolttal kombinálva korábban elképelhetetlen kitörési lehetőségeket jelenthetne az egészen kis fejlesztővállakozások számára is, akik az eddigieknél akár sokkal olcsóbban fejleszthetnék ki és sokkal könnyebben értékesíthetnék programjaikat.

További részletek az új rendszer fejlesztési modelljével ill. azzal kapcsolatban, hogy végül is mi lesz a .NET és a Silverlight szerepe a Windows 8 alatt, a Microsoft frissen átnevezett, őszi fejlesztői konferenciáján lesznek várhatók. A témával kapcsolatos esetleges észrevételeket ugyanakkor természetesen már most várjuk a jelen hírhez kapcsolódó fórumba.