Az eredetileg Linus Torvalds által kidolgozott Git veziókezelő szoftverre épülő GitHub már a legnépszerűbb nyílt forrású kódtárrá vált, amely maga mögé utasította az egykori első SourceForget mellett a Google Code-ot és a Microsoft CodePlex-et is. Legalábbis ezt állítják a GitHub üzemeltetői egy közelmúltban végzett felmérésre hivatkozva, amely az idei év első öt hónapjában a négy kódtárba beküldött módosítások (commits) alapján rangsorolta az oldalakat.

Ezek szerint az egyébként a magának a Linux kernel forrásának is otthont adó GitHub 1.153.059 committal messze nagyobb aktivitást könyvelhetett el, mint a másik három kódtár összesen, amelyek közül a SourceForge csak 624.989, a Google Code 287.901 a CodePlex pedig alig 49.839 módosítást tárolt el. Bár csak a SourceForge maga több mint 2.000.000 nyílt forrású projektnek ad otthont, ezek legtöbbje azonban vagy csak kvázi helyfoglalóként létrehozott, de valójában egyetlen sor kódot sem tartalmazó ill. publikáló bejegyzés, vagy jelenleg inaktív projekt, amelyen már senki sem dolgozik.

A felmérés szerint egyértelműen a GitHub-on mérhető a legnagyobb aktivitásA felmérés szerint egyértelműen a GitHub-on mérhető a legnagyobb aktivitás

Az elemzésben egyébként a készítők megvizsgálták azt is, hogy mely nyelveken készült a legtöbb commit. Ezek szerint a szóban forgó kódtárakban jelenleg a legnépszerűbb - vagy legalábbis a legfegyelemezetlenebb és így legggyakrabban commitoló programozókkal rendelkező - nyelv a C++, amiben készült programok 362.077 módosítást kaptak, amitől azonban csak alig marad le a Java a maga 335.992 commitjával. A lista harmadik helyére a Python futott be 296.896 módosítással, míg a C 264.468, a JavaScript 251.557 és a Ruby 234.980 committal már lemaradtak a dobogóról.

A nyelvek közül jelenleg a C++ és a Java a legnépszerűbb az aktívan fejlesztett hosztolt projektek körébenA nyelvek közül jelenleg a C++ és a Java a legnépszerűbb az aktívan fejlesztett hosztolt projektek körében

Érdkesség, hogy az egyébként igen népszerűnek tartott PHP-ben írt projektek mindösszesen csak 125.858 módosítást, míg a Perl-ben készültek még ennél is kevesebb: 89.720 commitot számoltak a szóban forgó időszak alatt.

További részletek itt.