Amerikai kutatók kidolgoztak egy olyan új platformot a Java alapjain, amely lehetővé teszi a korábbiaknál jóval csekélyebb mennyiségű energiát felhasználó programok létrehozását. Az akár 50%-os energiacsökkenését cserébe a programok a számítási műveletek pontatlanságával fizetnek, amely azonban nem feltétlenül zavarja működésüket a mindennapi feladatok elvárt szintű végrehajtásában.

A csökkent energiafelhasználást a kutatók a processzorok üzemeltetéséhez használt feszültségek csökkentésével érik el, amely azonban a számítási műveletek során bizonyos százalékban hibák megjelenéséhez vezet. Mivel azonban a hibák korlátos számban vannak csak jelen, így az így nyert eredmények bizonyos - nem tökéletesen pontos feldolgozását igénylő - feladatok elvégézésében továbbra is alkalmasak lehetnek; az egyetlen fontos dolog, hogy a programozó meg tudja mondani, mely számítások esetében megengedettek ezek az apróbb pontatlanságok, és melyeknél kell teljesen kizárni a legapróbb pontatlanságot is.

A Java kibővítéseként létrehozott új EnerJ platform pontosan ezt teszi lehetővé speciális, ún. "közelítő" típusok bevezetésével. Az utóbbit felhasználó kódokról ugyanis a fordító és az operációs rendszer tudni fogja, hogy azok a nem teljesen és nem mindig pontos eredményeket szolgáltató, energiatakarékos magokon is futtathatók - míg a hagyományos, pontos típusokkal dolgozó kódokat mindig a teljes üzemfeszültséggel hajtott, továbbra is tökéletesen pontos eredményeket szolgáltató feldolgozó egységeken futtatja.

A platformot kidolgozó kutatók szerint az EnerJ segítségével - nyilvánvalóan a megoldandó feladatoktól függően - átlagosan 10-50 százalékos energiamegtakarítás is elérhető, de extrém esetekben akár 90 százalékkal is redukálható a rendszerek teljes áramfelvétele.

További részletek itt és itt.