A PostgreSQL fejlesztői a hét elején elérhetővé tették nyílt forrású adatbáziskezelő rendszerük következő verziójának első bétáját. Az új PostgreSQL 9.1 elsősorban a replikáció terén tartalmaz igen jelentős fejlesztéseket, de ezen kívül egy újításnak köszönhetően az írási sebességben is jelentős javulást hozhat az elődökhöz képest.

Utóbbit az új ún. naplózatlan írások teszik lehetővé, amelyek olyan adatok kezelésére nyújthatnak optimális megoldást, amelyek gyakran kerülnek módosításra és bővítésre, de amelyek esetében egy-egy művelet ritkán előforduló elvesztése nem okoz különösebben nagy problémát. Ezen módosítások és beszúrások során ugyanis így a rendszer megspórolhatja az elszállások és hibák esetén az adatbázis integritásának visszaállításához fontos naplózást, amely nélkül sokkal gyorsabban lehet képes a módosítóműveletek végrehajtására.

Az új PostgreSQL másik fontos újítása a szinkron, prioritás-alapú replikáció, amely lehetővé teszi az alkalmazások számára, hogy azok meghatározzák: mely adatok esetében szeretnék biztosítani, hogy azok minél előbb - vagy akár azonnal - átkerüljenek minden tükörpontra, és melyek azok, amelyek elterjedése a replikációs pontokon belül akár némi késlekedést is szenvedhet.

A PostgreSQL 9.1 további újdonságairól itt lehet olvasni, letöltés innen.