A Microsoft kutatórészlege júniusban egy oregoni konferencián egy érdekes új webplatformot kíván bemutatni, amely létrehozói szerint olyan keretrendszert fog nyújtani a webalkalmazások létrehozásához, amely jóval kényelmesebben és biztonságosabban lesz majd használható erre a célra, mint akár a HTML5, akár a Silverlight 5.

A C3 - azaz Cloud Computing Client - körüli részletek egyelőre még homályosak, de úgy tűnik, hogy egy olyan technológiát jelent, amely lehetővé teszi a webalkalmazások számára, hogy azok mintegy a böngészőbe beépülve, annak alapelemeit - vezérlőit, rajzoló- és beviteli funkcióit, hálózati képességeit, stb. - olyan módon hasznosítsák újra módon, amelyre nem érvényesek a klasszikus JavaScript/HTML/CSS hármas korlátai. Mindehhez egy teljesen típusbiztos, menedzselt környezetet és nyelvet - nevezeten a .NET-et és a C#-ot - használhatnák fel, amely biztosítja azt, hogy az ilyen módon a böngészőbe juttatott kód ne jelenthessen veszélyt a gazdagépre.

A C3 ilyen módon olyan weblapok és webalkalmazások létrehozását tenné lehetővé, amelyek nem szenvednek a HTML, a CSS és a JavaScript specifikációk korlátaitól és hátrányaitól - mint például az értelmezett futtatás jelentette sebességcsökkenés, vagy az effektek, elemi vezérlők és attribútumok véges készlete -, mégsem képeznének olyan, a webtől és a böngészőktől gyakorlatilag teljesen elrugaszkodott platformfüggő megoldást, mint amilyen a Silverlight vagy a Flash, amelyekre készült webalkalmazások közvetlenül nem, csak megfelelő kiegészítők telepítése után futtathatók a böngészőkben.

Infomorzsák erre, pontos részletek júniusban lesznek várhatók.