A Microsoft európai idő szerint ma reggel jelentette be, hogy elkészítését követően letölthetővé tette Windows platformjára készült integrált fejlesztőrendszere legújabb kiadásához készült első szervízcsomagot. A Visual Studio 2010 egyelőre csak az MSDN előfizetők számára érhető el, de csütörtöktől kezdve gyakorlatilag bárki letöltheti majd a cég honlapjáról.

A szervízcsomag legfontosabb újítása a Silverlight 4 teljes értékű támogatása, valamint az IntelliTrace nyomkövetés elérhetővé tétele a 64-bites célkörnyezetben és a SharePoint platformon belül is. Ezen kívül a Visual Basic fordító mostantól utasítható olyan futtatható állományok előállítására is, amelyek nem igénylik a VB előtelepített futásidejű komponenseinek meglétét és külön telepítését a rendszerre.

Szintén fejlesztésen esett át a súgómegjelenítő (Help Viewer), amely korábban hiányolt funkciókat - mint például a tartalomjegyzék teljes kibontásának lehetősége - kínál, de a .NET 4 mellett a külön .NET 3.5 alatti unitteszt lehetősége is újdonságnak számít.

A Visual Studio 2010 Service Pack 1-et az aktív MSDN előfizetéssel rendelkezők innen tölthetik le, míg csütörtöktől ezen linkre kattintva lehet majd a nyilvános letöltést elérni.