Meglehetősen szokatlan felhasználási módját találta meg a játékkonzoloknak az amerikai légierő. Az USAF ugyanis az egyik legismertebb konzol, a PlayStation 3 felhasználásával épített egy igen szép teljesítményű szuperszámítógépet.

Az összesen 1716 darab, a boltban kapható PS3 processzorából épített Condor Cluster teljes számítási teljesítménye meghaladja a másodpercenként 500 trillió műveletet, ami mintegy 50.000-szerese egy átlagos laptopénak. Ára ugyanakkor - köszönhetően a játékkonzolok felhasználásának - mindössze töredéke egy hasonló teljesítményű, egyedi gyártású szuperszámítógépnek.

"A Condor rendszer teljes bekerülési költsége megközelítőleg 2 millió dollár volt, amely 10-20-szoros megtakarítást jelent egy azonos képessű rendszerhez képest", közölte Mark Barnell, a légierő a számítógépet üzemeltető kutatólaboratóriumának igazgatója. A vezető elmondása szerint a PS3-asokból épített rendszer könnyen felveszi a versenyt a legnagyobb általános célú szuperszámítógépekkel is, bár tervezésénél kifejezetten katonai célokat vettek figyelembe.

További részletek itt.