Német kutatók egy olyan új algoritmust dolgoztak ki, amelynek segítségével rendkívül gyorsan lehet különböző zavarokat kiszűrni képekből, és akár töredék-információból is helyre lehet állítani annak tartalmát. A Fast Explicit Diffusion (FED) nevű eljárás nem csak a rossz minőségű képek feljavításában segédkezhet, de a már létező képtömörítési algoritmusokkal kombinálva tovább csökkentheti a videóállományok méretét is.

A saarbrücki kutatók által kifejlesztett eljárás nagy előnyőt az képezi, hogy sokkal egyszerűbben és gyorsabban képes ugyanazt az eredményt elérni, mint a jóval számításigényesebb - és így például valós-idejű videólejátszásban történő felhasználáshoz túl lassú - algoritmusok. Ráadásul sokkal jobban párhuzamosítható is, ami azt jelenti, hogy olcsó célprocesszorok - ill. például a videókártyák chipjei - segítségével a főprocesszor komplex aritmetikai egysége teljesen tehermentesíthető alatta.

Az algoritmus hatékonyságát jól szemlélteti ez a példa, amelyben az eredeti kép (bal oldalt) pontjainak 90%-át eltávolították (középső kép), majd az algoritmust ráeresztve szinte az eredetivel tökéletesen egyező képet sikerült visszanyerni (jobb oldalt)Az algoritmus hatékonyságát jól szemlélteti ez a példa, amelyben az eredeti kép (bal oldalt) pontjainak 90%-át eltávolították (középső kép), majd az algoritmust ráeresztve szinte az eredetivel tökéletesen egyező képet sikerült visszanyerni (jobb oldalt)

A képjavítás és videótömörítés mellett az algoritmus felhasználást nyerhet például az intelligens mozgásérzékelő rendszerekben, vagy akár arc- és ujjlenyomat-felismerő szoftverekben is.

Az algoritmusról további információk itt és itt, de letölthető egy GPL licenc alatt kiadott referencia-implementáció is innen.