A programóknak - és ezen keresztül az általuk készített szoftvereknek - meg kell tanulniuk, miként tudják az erősen párhuzamos, többmagos architektúrákban rejlő számítási kapacitásokat kihasználni; vagy ki fognak halni. Legalábbis ezt állítja egy jól ismert piaci elemző, akik szerint azok a fejlesztők, akik nem bővítik ismereteik körét az ehhez szükséges információkkal, és nem dolgozzák át szoftvereiket a többmagos rendszerekre, rövid időn belül más munka után nézhetnek.

"Ha az ISV-k nem tanulják meg, hogy miként lehet a többprocesszoros rendszerek erejét kihasználni, leragadnak a múltban, és csak nézhetik majd, amint azok az új, kisebb és agilisebb fejlesztők elhúznak mellettük", közölte Jon Peddie cikkében. Az elemző szerint a hamarosan bekövetkező paradigmaváltásnak biztosan áldozataivá válnak majd azok a tudásukban lemaradt, de mindeddig eltengődő programozók, akik képtelenek lesznek ezt az új módszert elsajátítani és fejlesztési metodikájuk sem megfelelő a párhuzamos programozás által megkövelelt magasabb szintű elvárások teljesítéséhez.

"Az új párhuzamos architektúrák teljesen felfoghatatlanok lesznek az évtizedekig dokumentálatlan és túlfújt spagetti-kódok tengerében kóborolt fejlesztők számára", jósolta Peddie.

A teljes cikk és további megállapítások itt olvashatók.