A Microsoft csütörtökön jelentette be, hogy letölthetővé tette új mobiltelefon-operációs rendszeréhez készült Visual Basic-alapú fejlesztőkörnyezetének technikai előzetesét. A Visual Basic CTP for Windows Phone Developer Tools (VB for WP) immár a klasszikus vizuális programnyelv rajongó is képesek lehetnek az új mobilplatformon futó programok készítésére.

A most kiadott eszköznek ugyanakkor két komoly hátulütője is van. Ezek közül az egyik, hogy csak a Visual Studio 2010 Professional vagy jobb változatán fut - tehát ingyenesen nem lehet a fejlesztést megúszni. A másik, hogy mivel egy technikai előzetesről van szó - amihez a Microsoft nem ad Go-Live licencet -, ezért az új eszközzel készült alkalmazások nem kerülhetnek majd be az alkalmazásboltba, de jogszerűen még saját hatáskörben sem terjeszthetők és futtathatók, hiszen ezt a fejlesztőeszköz licence kizárja.

A VB for WP ezen kívül csakis Silverlight alapokon engedi létrehozni az alkalmazásokat, a keresztplatformos XNA alkalmazására - amely a telefonon kívül például elméletileg Xbox-on is lehetővé tenné az elkészült játékok futtatását - nincs mód a jelenlegi kiadásban.

Bejelentés itt, letöltés innen.