A ComputerWorld magazin a napokban egy érdekes cikket publikált, amelynek írója egyetlen csokorba szedte össze az eddigi informatikatörténelem közel egy tucatnyi leghíresebb bugját. A lista, bár laikusok számára is érdekes lehet, elsősorban programozók számára kötelező olvasmány, hiszen rávilágít arra, hogy milyen katasztrófális következményekkel is járhatnak a programozás folyamata során elkövetett tévedések vagy figyelmetlenségek, legyenek bármilyen apróak is.

A listában a klasszikus "névadó" moly mellett szerepel több korai űrszonda katasztrófájához vezető - szinte minden esetben csak egy-egy karakter elírására vagy a mértékegységek összekevérése visszavezethető - bug leírása, de megtudhatjuk azt is, hogy mi volt az oka az Intel első Pentium processzorai hírhedt számítási hibáinak, és hogy az alapvetően apró tévedés következtében előálló hiba milyen irdatlan összegébe is került a cégnek.

Az első dokumentált "bug" - egy moly 1945-bőlAz első dokumentált "bug" - egy moly 1945-ből

Szintén említésre kerül az eredetileg gyógyításra szánt, de valójában halálosztóvá váló Therac ill. Cobalt sugárkezelő gépek esete, valamint az is, hogy harminc évvel ezelőtt - a hidegháború vége felé - hogyan és miért érhetett volna véget a világ néhány programozási hibának köszönhetően.

A 11 leghírhedtebb programozási hiba itt olvasható.