Az Embarcadero a hét elején letölthetővé tette honlapjáról RAD Studio nevű fejlesztői keretcsomagja legújabb kiadásának végleges változatát. A közismert Delphi-ből kinövő RAD Studio új XE kiadása többek között a többplatformos fejlesztés képességével, cloud-támogatással, illetve új nyelvi elemekkel erősít a korábbi verziókhoz képest.

A csomag a már korábban is említett, a PHP-fejlesztést elősegítő RadPHP mellett új nyomkövető és profiláló eszközöket kapott a legfrissebb AQTime illetve CodeSite Express eszközök személyében, amelyek a korábbiaknál hatékonyabban segítik a programozókat a programjaik szűk keresztmetszeteit képező pontok ill. a hibák felderítésében és kijavításában. Ugyanakkor a rendszer immár a verziómenedzselt fejlesztést is támogatja az Subversion rendszer szoros integrációjának köszönhetően, és kódszerkesztője is képes a változások nyomonkövetését elősegíteni a fejlesztési folyamat során.

Szintén fontos újdonság, hogy a rendszer végre rendelkezik egy a különböző célú - tesztelésére, végfelhasználókhoz, stb. szánt - programkiadások elkészítését elősegítő, azok építési (build) folyamatát egyszerűsítő eszközzel a FinalBuilder személyében, de minden bizonnyal sokan örülnek majd a kódok egységes formára hozását biztosító Formatter, a fejlesztői dokumentáció elkészítését segítő GenDocCLI, valamint a kódok visszafejtését megnehezítő Oxfuscator eszközöknek is.

A csomag részeként maga a Delphi Prism új XE változata is több újdonságot vezet be, amely közül talán a legfontosabb, hogy immár a Windows alatti programozáshoz fontos Visual Studio 2010 Shell mellett a MacOS platform alá történő fejlesztést is lehetővé teszi a szintén beépített MonoDevelop IDE-nek köszönhetően. Ez utóbbi ráadásul nem csak a MacOS asztali változataira, de a mobil alverziókra, azaz, az iPhone, iPod és iPad készülékek működését biztosító iOS-re történő fejlesztés előtt is megnyitja az utat.

Ugyanakkor a Prism Windows alatt is a korábbiaknál szélesebb funkcionalitást kínál az új .NET 4.0 fejlesztések ill. a Silverlight 4 teljes támogatásának köszönhetően. Szintén hasznos lehet, hogy a Delphi Prism mostantól automatikusan képes az eredetileg C#-ben megírt kódok Prism nyelvűvé alakítására, teljesen automatikusan, akár egy vágólapról történő kódbeillesztési (copy-paste) művelet során is.

A natív Windows-fejlesztés vonatkozásában a friss újdonságok a Windows 7, valamint az érintésvezérelt (touch and gesture) alkalmazások támogatásának megjelenése, de a Firebird adatbáziskezelő natív támogatása a dbExpress-ben is plusznak számít a korábbi kiadásokhoz képest.

A Rad Studio XE 30 napos próbaváltozata az Embarcadero honlapjáról tölthető le. A cég egyelőre nem közölte a termék árazását, de annak bejelentése az elkövetkező napokban várható.