A Microsoft a hét elején letölthetővé tette honlapjáról az ASP.NET MVC platformja következő verziójának első előzetes kiadását. Az ASP.NET MVC 3 Preview 1 már a cég új "Razor" kódnevű nézet-motorját használja, és a JSON-támogatás kibővítése is újdonságnak számít.

A két beépített motor - a Razor és a klasszikus ASPX - közül a Visual Studio jelenleg még csak utóbbi szintaxiskiemelését támogatja, de a Microsoft az ígéri, hogy a Razor template-ek esetében is megvalósítja ezt a következő előzetes kiadásban. Szintén a jelenlegi vezió korlátja, hogy csak C#-ban lehet a Razor nézeteket megtervezni, de a tervek között szerepel a VB.NET szintaxis támogatásának bevezetése, valamint egy olyan unittesztelés megvalósítása is, amely magában a fejlesztőkörnyezeten belül, a webszerver indítása nélkül teszi lehetővé a template leellenőrzését.

Az ASP.NET MVC 3 támogatja a .NET 4.0 validációs attribútumainak használatát, de ezen kívül Redmond a keretrendszert fel kívánja készíteni a kliensoldali jQuery validátorok közvetlen támogatására is. Ennek megjelenése ugyanakkor szintén csak egy következő kiadásban lesz várható.

Letöltés és további részletek itt.