A Microsoft - egy a cég hivatalos blogjában megjelent poszt szerint - hamarosan bejelenti Internet Information Services (IIS) nevű webkiszolgáló szoftvere egy ingyenes változatát, amely a cég szerint jelentős mértékben segítheti az új weboldalak létrehozását a fejlesztők számára. Az IIS Express néven megjelenő csomag a cég szerverszoftvereiben helyet kapó IIS 7.x minden fontos funkcióját tartalmazza majd, többek között az ASP.NET platformra készült weboldalak futtatásának képességét is.

A szoftver ráadásul tökéletesen fog integrálódni a Visual Studio 2010-ben ill. a szintén ingyenes Visual Web Developer 2010 Express fejlesztőkörnyezetekbe is, ami azt jelenti, hogy probléma nélkül lehet majd az abban készült webes alkalmazások tesztelésére felhasználni. A Microsoft szerint ráadásul az IIS Express még gyorsabban is fog működni a nagy IIS-nél, alig 10 Megabájtot fog csak foglalni, és futtatásához nem lesz szükség adminisztrátori jogosultságokra sem a gépen.

A Microsoft nem árulta el pontosan, hogy az IIS Express béta-tesztelése mikor fog kezdődni ill. hogy az várhatóan mikortól válik majd letölthetővé a nagy nyilvánosság számára is.