Gyártója a közelmúltban jelentette be Qbo-t, az új házirobotot, amelynek különlegessége az, hogy szoftvere kizárólag nyílt forrású elemekből épül fel, így teljes mértékben módosítható és átírható tulajdonosa által. A Linux kernelre épülő alaprendszerrel felvértezett robot ráadásul WLAN és Bluetooth kapcsolaton keresztül is vezérelhető, és beépített szoftverének köszönhetően képes tárgyak, sőt, arcok és kézjelek felismerésére is.

A kommunikáció ugyanakkor nincs egy irányban korlátozva: a robot ugyanis egy beszédszintézis-szoftvert is kapott, amelynek segítségével maga is képes emberi mondatokat kimondani, még ha azok megfogalmazásához nyilvánvalóan külső segítségre is van szüksége. Ezen kívül Qbo összesen 20 világító diódát is tartalmaz a fején, amivel különböző "szájállások" és -mozgások szimulálására képes, és a szemhéját jelképező műanyagdarakba mozgatásával kvázi érzelmek kifejezésére is alkalmas lehet.

A parancsokat a robot egyébként két a fejébe szerelt mikrofonon keresztül is képes fogadni, a tárgyak és arcok felismeréséről pedig szintén a fejében helyett kapott nagyfelbontású kamera segítségével gondoskodik. Tájékozódását ezen kívül négy ultrahangos és három infravörös szenzor is segíti, amelyekkel például saját magától képes lemerülésközeli állapotban a töltőállomásához visszatalálni.

A gyártója szerint "hamarosan" kereskedelmi forgalomban is megjelenő Qbo robot várható áráról egyelőre semmit nem lehet tudni.