A YouTube bejelentette, hogy kísérleti jelleggel elindítja videómegosztó szolgáltatása HTML5-ös változatát is. A legújabb webes "szabvány" szerint készült változat egyelőre megjelenésében gyakorlatilag tökéletesen megegyezik a korábbi változattal, és funkcionálisan sem kínál még semmi többletet, viszont a HTML 5 új <video> tagjának köszönhetően immár külön Flash plugin telepítése nélkül teszi lehetővé a videó lejátszását a megfelelő böngészőkben.

A HTML 5-ös YouTube bekapcsolásához erre az oldalra kell ellátogatni egy megfelelő böngészővel, és ott a "Join the HTML5 Beta" linkre kattintva a bétatesztbe bekapcsolódni. Ezt követően a YouTube bármelyik oldalára a hagyományos módon ellátogatva ott a Flash helyett immár a HTML5 új tagjának segítségével fogja a videólejátszó elemet megvalósítani.

Indul a HTML5-ös YouTube videólejátszó Indul a HTML5-ös YouTube videólejátszó

Utóbbi használatát ugyanakkor egyelőre csak a Google Chrome és a Safari 4 támogatja, tehát csak a szóban forgó böngészők alól lehetséges az új funkciók aktiválása, illetve a HTML5-ös YouTube használata.