Az ECMA International a múlt hét végén hivatalosan is elfogadta az ECMAScript legújabb, ötös változatát. A három legismertebb dialektusában JavaScript-nek, JScript-nek ill. ActionScript-nek is hívott szkriptnyelv új verziója többek között fejlettebb objektumkezelést, kényelmesebb tömbiterációt és új szabványos programozási felületeket (API) kínál a fejlesztők számára.

Az újítások között első körben az objektum-modellt érintőeket érdemes megemlíteni, amelyek például mostantól lehetővé teszik majd az objektum-tulajdonságok (property-k) automatikus definiálását getter/setter metódusokon keresztül, ill. rögzíthetővé teszik a tulajdonságok típusát is. Utóbbinak köszönhetően például egy objektum elérheti, hogy fixen int típusúként meghatározott tulajdonságának ne lehessen kívülről tetszőleges sztring-értéket adni.

Másik fontos újdonság a tömbök kezelésének továbbfejlesztése, amely például olyan - más nyelvekből már régóta ismert - szerkezeteket hoz el a nyelvbe, mint a forEach(), a map() és a filter(), de az objektumok tömbbé átalakítása sem jelent majd problémát az új változatban. Ezen kívül egy speciális direktívával ("use strict") mostantól előírható az értelmezők számára, hogy csakis a nyelv szabályainak és bevett programozási gyakorlatnak pontosan megfelelő és egyértelmű kódot futtassák le hibaüzenet nélkül, egyszerűsítve a véletlen elírások és törlések miatt létrejövő bugok felderítését. Ebben a módban például a jövőben az előzetesen nem deklarált objektum-mezőkre történő hivatkozások kivételt váltanak ki, és az utasításlezáró pontosvessző használatát is szigorúbban veszi a rendszer.

További részletek az ECMA Standard 262 dokumentumban olvashatók.