A mérges pók újabb csípése Butuska, integrált alaplapos gépecském oly sok szidalmat volt kénytelen elviselni a hétvége folyamán. Úgy éreztem, tartozom 'neki' annyival, hogy egy jól bevált hálózati megoldással összeházasítom a tesztgéppel, és végre minden apró részletet megemlítve, a legegyszerűbb módszerek alkalmazásával bebizonyítom: nem csak problémából áll az öreg gépek installálása. Azonban a hálózat ördöge, a mérges hardverpók ezúttal is alapos munkát végzett...

Tesztgép 1.
 • Abit BH6 alaplap
 • Intel Celeron-300A (oc. 450)
 • 128 MB PC100 SDRAM
 • Matrox Millennium G200 AGP 16 MB SDRAM
 • Belinea 17'' dig. SVGA
 • Creative Sound Blaster Live! Value
 • miroVIDEO PCTV
 • Adaptec AHA-2940AU
 • Realtek RTL8008 ISA 10 Mbit Ethernet, AUI / BNC / UTP
 • Quantum Fireball CX 10.2
 • Quantum Fireball EX 6.4
 • NEC CRD-211 2x SCSI CD-ROM
 • Plextor PX-32TS 32x SCSI CD-ROM
 • Sony CDU-76S 4x SCSI CD-ROM
 • Toshiba SD-M1201 5x SCSI DVD-ROM
Tesztgép 2.
 • Amptron PM-9100LMR alaplap, 512 KB L2 cache
 • Cyrix 6x86L-PR200+
 • 32 MB PC100 SDRAM
 • SiS 86C201 PCI videochip, 1/2/3/4 MB SDRAM (alaplapra integrálva)
 • Supertron SM1416 14'' mono VGA
 • C-Media CMI8738 PCI hangchip (alaplapra integrálva)
 • C-Media CMI8738 Modem Riser (alaplapra integrálva)
 • AdvanSys ISA PnP SCSI vezérlő SiS 900 10/100 Mbit/s Ethernet (alaplapra integrálva)
 • Realtek RTL8008 ISA 10 Mbit Ethernet, AUI / BNC / UTP
 • Western Digital Caviar AC280M 80 MB PIO0
 • NEC CRD-211 2x SCSI CD-ROM
Egyszerűen: UTP
Az 1-es tesztgépben a PCI slotok erőteljes telítettsége miatt úgy döntöttem, próbaképpen a fiók mélyén lapuló ISA-s Realtek kártyával állok neki a kísérletezésnek - már ami az 1-es gépet illeti. A másik gépben az integrált hálókártya csak UTP csatlakozóval rendelkezett, így kézenfekvő volt a választás: UTP-s csatlakozást ütök össze.

Hogy miről is lehet első ránézésre megkülönböztetni a BNC és az UTP alapú hálózatokat? Nos a BNC-hez általában fekete színű, 5 milliméter vastag koax kábelt használnak, melyek a sín topológiából adódóan egyik géptől a szomszédosig futnak, vagyis a gépek egymással is kapcsolatban vannak.

Az UTP ezzel szemben - a csillag topológiából adódóan - közvetlenül csatlakozik a hálózati elosztókhoz (Hub, Switch vagy Bridge), vagyis két gép általában nincs egymással összeköttetésben. Fontos kihangsúlyoznunk, hogy csak általában, hiszen mi most pont azt a lehetőséget vizsgáljuk, amikor két gépet UTP kábellel kapcsolunk össze. Ennek azonban egy igazi hálózatban nincs értelme, hiszen mivel egy gép csak egyetlen másik eszközzel csatlakoztatható össze, így ha összekötünk két gépet, azok csak egymással fognak tudni kommunikálni, és kizárják magukat a hálózatból. Az UTP csatlakozó egyébiránt úgy néz ki, mint a telefoné, csak valamivel nagyobb, és természetesen több vezeték fut be rajta keresztül. Az UTP kábel általában világosszürke vagy vajszínű, és néhány milliméter vastag. Az UTP kábel lehetőséget nyújt a 100 Mbit/s-os csatlakozásra, míg a BNC koax kábele csak 10 Mbit/s-ra képes.

Szerencsére a Realtekre mindhárom elterjedt Ethernet csatlakozóból jutott egy-egy, így a két gép összekötéséhez már csak egy ún. crossover ('csavart') UTP kábelt kellett kerítenem. Ez a hagyományos, ún. patch kábeltől abban különbözik, hogy az egyik oldal 'küldés +' és 'küldés -' vezetékét a másik oldalon a 'vétel +' és 'vétel -' helyre kötik be, ezzel téve lehetővé a két csatlakozási pont közvetlen összekötését. Ilyen kábelt azonban csak nagy szerencsével találhatunk szerelve, így lehetőleg olyan üzletben keressünk ilyesmit, ahol szerviz is üzemel. Jómagam is ott helyben, néhány perc leforgása alatt készíttettem el (és le is teszteltettem!) egy 5 méteres kábelt, melyet nagy örömmel vittem haza, arra gondolva, hogy 10 perc múlva már kész is a 'profi', házi hálózat J
 

Nem!
A kábel bekötése és a hálókártyák driverének feltelepítése után a hálózati kapcsolat érdekes dolgokat művelt. Az 1-es gépről a 2-est láttam, ellenkező irányban viszont nagy semmi - aztán hirtelen megszűnt minden kapcsolat. Sebaj - gondoltam - állítgassunk, majd lesz belőle valami. Ez azonban nem ilyen egyszerű egy hálózat esetében, hiszen mindkét oldalon fennáll a hibalehetőség, ráadásul a hiba egyszerű összeférhetetlenségből is adódhat.

Kezdtem hát az 1-es géppel, melyben a Realtek kártya csücsült. Az RTL8008 egy igen régi darab, egyszerű ISA sínes, nem Plug & Play szabványú, de szerencsére 100 %-osan NE2000 kompatíbilis. A konfigurációt nem jumperekkel, hanem szoftveres úton, EEPROM segítségével oldották meg a Realtek mérnökei. A használt interfész típusára gyanakodtam, de annak bármilyen átállításával a helyzet csak tovább romlott. Így végül az eredeti 'Auto detect'-re állítotam vissza a kártyát.

A másik oldalon, az integrált SiS 900-nál hirtelen leesett a tantusz: lehet, hogy a kártya 100 Mbiten szeretett volna kommunikálni? Gyorsan elindítottam az Device Manager-t, és átállítottam '10 Base T'-re, vagyis 10 Mbit/s-ra. A várva-várt eredmény azonban elmaradt, sőt: a '10 Base T Full Duplex' beállítás sem nyerte el a hálókártya tetszését. Visszaállítva az eredeti 'Auto detect'-re még egy próbát tettem, de az eredmény mit sem változott: a két gép közötti kapcsolat ekkora már olyan szintre esett vissza, hogy a PING által küldözgetett csomagok közül egy sem ért át a másik gépre L

Legvégső megoldás

Le kellett tehát mondanom az integrált hálókártyáról, és hogy meggyőződjek elméletem helyességéről (miszerint az integrált hálókártya 10 Mbiten nem igazán működik), egy másik RTL8008-at installáltam a 2-es gépbe, méghozzá oly módon, hogy csak a SiS 900 drivert cseréltem le NE2000-re, az egyéb hálózati beállításokhoz nem nyúltam. Így megbizonyosodhattam afelől, hogy a Windows hálózati konfigurációja helyes, a problémát a hardver okozza.

Őszintén szólva nem tudtam eldönteni, hogy örüljek-e vagy sírjak, amikor a két, Windows rendszereknél már megszokott és elengedhetetlen reboot után a hálózat beindult, s meg sem állt - amíg elő nem kaptam a Windows 2000-et...

Titkok és talányok

Igen, valami ilyesmi a Windows 2000. Miután alaposan leteszteltem az 1-es gépet Win98 alatt, átváltottam az általam sokkal inkább kedvelt, idei operációs rendszerre. Az új hardver driverének hozzáadása során azonban a kártya 7-es IRQ-ját a Win2k nemhogy nem ismerte fel, hanem ráadásul manuálisan sem engedte beállítani! A listából furcsamód pont a 7 hiányzott csak :)

Végül egy ingerült újraindítás helyre tette a Win2k-t: simán beállíthattam a 7-es IRQ-t, és egy újabb reboot után a kártya azonnal beindult. A megfelelő, vagyis a 2-es gépre bejelentkezettel megegyező nevű felhasználó létrehozása után a kapcsolat a Win98 alatt megszokotthoz hasonlóan remekül működött...

Konklúzió
A hálózat olyannyira jól működött, hogy a perceken belül beizzított, lassan klasszikus státuszt elnyerő Doom II tökéletesen, hálózati szinkronizációs hiba nélkül futott órákon át. Ráadásul, a 2-es gépen a játék valójában az 1-es gépről bemappelt hálózati meghajtóról, vagyis hálózaton keresztül az 1-es gépről futott! Az UTP alapú csatlakozás tehát olcsón megúszható, pláne ha ISA-s hálókártyát veszünk. Későbbiekben, a kábel cseréje nélkül használhatjuk ki a 100 Mbit/s-os sávszélesség lehetőségét, melyhez manapság már elfogadható áron kaphatunk PCI-os hálókártyát. Három vagy több gép hálózatba kötésénél azonban már Hub szükséges az UTP hálózat működtetéséhez, vagyis ilyen esetekben a BNC alapú háló olcsóbban kiépíthető.
De vajon ki nevet a végén? Természetesen az integrált alaplap, mely ezúttal sem tudott elkápráztatni. Becsületére legyen mondva, az integrált hálókártya letiltása után abszolút stabilan működött. Vagyis, ha:
 • egy ilyesfajta alaplapot kb. olyan árban megkapunk, mint egy hasonló kategóriájú, de nem integrált társát;
 • az integrált eszközök valamelyikében látunk fantáziát;
 • és az eszközök különösebb erőlködés nélkül letilthatóak;
akkor érdemes meggondolni a beruházást. De minden esetben legyünk nagyon óvatosak!
Galéria
UTP: bár az én összeállításomban a 10 Mbit/s-ot nem érte el, az LPT kábelnél jóval gyorsabbnak bizonyult
Nagyjából így néz ki a teszt során kellemes csalódást okozó Realtek hálókártya
Példa a BNC alapú hálózatra: sok gép, kevés kábellel
UTP alapú hálózati elosztó: minden géphez külön kábel